Vianočné koledy: Odkiaľ sa vzala táto tradícia?

Vianočné koledy

Vianočné koledy nepochybne patria k tým najkrajším vianočným tradíciám. Ako je to však s ich históriou? Kedy vznikli koledy a ako sa stali tradíciou, ktorá nám dotvára celkovú vianočnú atmosféru sa dozviete v našom článku. Rovnako vám ponúkame aj päť najobľúbenejších slovenských, vianočných kolied, bez ktorých si Vianoce nevieme predstaviť.

Vianočné koledy a ich história

Koledy ako také majú veľmi dávnu históriu, aj keď nehovoríme o koledách, aké poznáme dnes. O prvých koledách boli zmienky v Rímskej ríši, kedy sa koledy spievali ako oslavné piesne pri oslavách nového roka, nazývané latinským slovom calendae. Rovnako sa však koledy spájajú aj s pohanskou tradíciou starých Slovanov, ktorí oslavovali boha Koljadu, a tieto oslavné piesne spievali celé rodiny na slávnosť zimného slnovratu. Koledy v tomto období nemali žiaden kresťanský charakter, ako sme na to zvyknutí dnes.

Koledy začali byť spojené s kresťanstvom až v období stredoveku, kedy boli za koledy považované piesne s motívom narodenia Ježiša Krista. História tradičnej cirkevnej koledy, ako ju poznáme dnes, siaha podľa legendy do 13. storočia a za jej tvorcu bol považovaný sv. František z Assisi.

Do Anglicka sa vianočné koledy v ich jazyku prvýkrát dostali v roku 1426, vďaka kňazovi Shropshire, Johnovi Awdlayovi. Tak vzniklo 25 kolied v anglickom jazyku, ktoré boli spievané skupinami osadníkov od domu k domu. Práve tu pramení aj zvyk, ktorý sa neskôr rozšíril do iných krajín, kedy chodia deti v období Vianoc koledovať po susedných domoch, očakávajúc výslužku v podobe sladkostí, či koláčov.

Vianočné koledy dnes

Mnoho melódii vianočných kolied je známych po celom svete a ich texty sú preložené do jazyka danej krajiny. Vianočné koledy môžu mať ľudový charakter, kedy ide o piesne sa ktoré sa tradujú z pokolenia na pokolenie, alebo sa môže jednať o umelé koledy, ktoré boli skomponované konkrétnym autorom.

Dnes sa koledy spájajú prioritne s kresťanskou vierou, hoci pôvodne nemali kresťanský charakter. Často sa tiež môže stať, že nevieme identifikovať rozdiel medzi vianočnou piesňou a vianočnou koledou. Nejedná sa totiž o to isté. Vianočná koleda je druh vianočnej piesne, ktorá sa viaže výhradne k sviatku narodenia Ježiša Krista. Na rozdiel od toho, vianočné piesne sú koncipované na širšie obdobie celých Vianoc.

Zvyk koledovania, od domu k domu, sa dnes už pomerne vytráca. Vo mestách zanikol už takmer úplne a na stretnúť sa sním môžeme jedine v menších dedinách. Koledy dnes zostali spievané, či púšťané viac-menej iba v rodinnom kruhu. A aké sú tie najobľúbenejšie a najznámejšie vianočné koledy na Slovensku?

Tichá noc

Búvaj dieťa krásne

Nesiem vám noviny

Narodil sa Kristus Pán

Do hory, do lesa valasi

Zdroj: youtube.com, pinterest.sk


Tiež by vás mohlo zaujímať:

Vianočné pesničky

TOP 10 – najlepšie vianočné pesničky všetkých čias

Aj vy patríte k milovníkom Vianoc, ktorí si púšťajú vianočné pesničky už od konca októbra? Vianočné piesne vám dokážu navodiť neskutočne príjemnú, vianočnú atmosféru a vyčariť úsmev na tvári. Väčšina interpretov má vo svojom repertoári aspoň jednu vianočnú pesničku, avšak nie z každej sa stane hit. My vám prinášame zoznam 10 najobľúbenejších vianočných pesničiek všetkých čias, bez ktorých si Vianoce nevieme predstaviť. Poďte si ich vypočuť s nami!

Vianočné vinše

TOP 50 vianočných vinšov a prianí

Vianočné vinše na pohľadniciach, či vianočné priania v sms správach potešia azda každého z nás. Pocit, že na nás niekto myslí aj počas najkrajších sviatkov v roku zahreje na duši a dokáže znásobiť krásnu, vianočnú atmosféru. Potešte tento rok svojich blízkych aj vy najkrajšími vianočnými prianiami.

Vianočné tradície

Vianočné tradície na Slovensku a vo svete

S vianočnými sviatkami sa spája množstvo vianočných tradícii a zvykov, ktoré väčšina ľudí dodržiava dodnes. Nenájdeme azda ani jednu rodinu, ktorá by aspoň jeden z vianočných zvykov nedodržiavala. Tradície sa jemne líšia v závislosti od regiónu, keďže ako sa hovorí ,, Iný kraj, iný mrav´´.  Tak čo, ktoré z nasledujúcich vianočných tradícií majú miesto pri vašom štedrovečernom stole?

Omaľovánky Vianoce

Vianočné omaľovánky, nie len pre deti

Blíži sa čas Vianoc a vy neviete ako zabaviť svoje ratolesti? Ponúkame vám tematické vianočné omaľovánky na stiahnutie, pri ktorých sa môžu kreatívne realizovať nie len vaše deti, ale aj vy.

Prejsť do obchodu