VEĽKÝ PREDVIANOČNÝ VÝPREDAJ - zľavy až do 75% 🤩

Tradičné vianočné jedlá na štedrovečernom stole

Vianočné jedlá na Slovensku

Štedrá večera je tradičným zvykom 24. decembra, večer pred príchodom Ježiša Krista. Počas tohto dňa dodržiava väčšina veriacich prísny pôst so striedmym stravovaním a bez mäsitých pokrmov. Slávnostná štedrá večera pozostáva z viacerých chodov, ktoré sa môžu v rôznych regiónoch Slovenska líšiť rovnako, ako vianočné zvyky. My vám predstavíme tradičné vianočné jedlá, ktoré na štedrovečernom stole nesmú chýbať.

Vianočné jedlá na Slovensku v minulosti

Štedrovečernú večeru v minulosti tvorili najmä jedlá, ktoré si vedeli ľudia navariť z ľahko dostupných plodín v ich regióne. Na štedrovečernom stole sa objavovali najmä múčne jedlá , zemiaky, strukoviny, kapusta či sladkovodné ryby. Hlavným znakom štedrej večera bola, rovnako ako dnes, hojnosť.

Čo by sme teda na štedrovečernom stole v minulosti našli? Samozrejme rovnako ako dnes, rybu. Darmo by sme však hľadali vyprážaného kapra. Ryby sa podávali varené, pečené, alebo nakladané na kyslo. Tradičnou vianočnou rybou boli pstruh alebo zubáč. Kapor sa stal symbolom štedrej večere až v 50.rokov. K rybe sa po podával zväčša zemiakový šalát bez majonézy.

Na štedrovečernom stole by sme taktiež našli rôzne prívarky, či už šošovicový, fazuľový, alebo hrachovú či kukuričnú kašu. Ojedinelý nebol ani varený bôb, zemiaky omastené maslom s kyslím mliekom alebo zemiakové pirohy s kapustou.

Vianočné polievky sa veľmi nelíšili od tých dnešných. Tradičnými bola kapustnica s hubami, kyslá šošovicová polievka, strukovinové polievky z hrachu alebo fazule a na východe Slovenska bola obľúbenou vianočnou polievkou kyslá obilninová polievka “kyseľ”.

Medzi tradičné vianočné dezerty patrili opekance alebo bobaľky s maslom, medom a makom, šúľance, rezance s tvarohom a kysnuté koláče s bielej koláčovej múky.

Vianočné jedlá na Slovenku dnes

Hoci sa už dnes nemusíme pri príprave vianočnej večere držať iba potravín, ktoré sú dostupné v našom regióne, vianočné jedlá sú do veľkej miery ovplyvnené minulosťou.

Oblátky s medom na Vianoce

Vianočný oblátka, med a cesnak sú tradičným pokrmom ktorý nechýba azda na žiadnom štedrovečernom stole. S touto tradičnou pochúťkou sa najviac spája tradícia, že keď pred večerou zjeme oblátku potretú cesnakom a medom, budeme celý rok zdraví a dobrí ako med. Rovnako nesmie chýbať na štedrovečernom stole ani miska s čerstvým aj sušeným ovocím a orieškami. Niektorí ľudia dávajú na štedrovečerný stôl aj chlieb, pretože chleba sa človek nikdy nepreje.

Vianočné polievky

Z minulosti sa na našom štedrovečernom stole zachovali tradičné strukovinové polievky. Hrachová, fazuľová alebo vianočná šošovicová polievka. V niektorých regiónoch, najmä na juhu Slovenska, sa môžeme stretnúť s vianočnou rybacou polievkou a na Kysuciach je zasa preslávená sladká vianočná polievka zo sušených sliviek.

Hubová polievka na Vianoce

Mliečna hubová polievka je známa vo väčšine slovenských regiónov, len s jemnými obmenami. Niekto do nej pridáva kvôli výraznejšej chuti aj klobásku. Jednoznačne najznámejšou vianočnou polievkou je však kapustnica. Na západnom Slovenku sa do kapustnice pridáva mäso, smotana aj sušené slivky. Na strede Slovenska do kapustnice zvyknú pridávať aj klobásu. Na Orave sa zasa môže stať, že v kapustnici nájdete aj údené ryby, huby, či zemiaky. Na východe Slovenska sa dokonca do kapustnice pridáva aj rajčinový pretlak a ryža.

Tradičný vianočný kapor

Vysmážaný kapor sa stal už akýmsi symbolom štedrovečernej večere. Táto sladkovodná ryba sa zvykne krájať buď na podkovičky, alebo na plátky, ktoré sa následne obalia s vysmažia na oleji. Zástancovia zdravého stravovania však vysmážanie často menia za pečenie v rúre. Nie každému je však kapor pochuti. Najčastejšie ľuďom vadí veľký počet kostí, kvôli ktorým zvyknú vianočného kapra vymeniť za lososa, alebo rybie filé. Nie je však ojedinelé, ak na štedrovečernom stole nájdeme aj rezne, či morčacie mäso.

Či už večeriame kapra, lososa, alebo rezeň, ich tradičnou prílohou je zemiakový, majonézový šalát, v niektorých regiónoch prípadne zemiakovo-cibuľový šalát.

Vianočný kapor

Stromčeky s LED osvetlením

Vianočné stromčeky s LED osvetlením sú NOVINKOU posledných rokov. Vianočné osvetlenie je zabudované priamo v konároch stromčeka vďaka čomu už nikdy nebudete mať starosť s vešaním svetielok na stromček. Každý stromček je vybavený SMART adaptérom a tak môžete svoje osvetlenie na stromčeku ovládať jednoducho pomocou aplikácie, ktorú si stiahnete do mobilu. LED stromčeky sú symbolom moderných Vianoc.


Vianočné jedlá – Bobáľky, pupáčky, alebo opekance

Tento chutný, sladký, vianočný pokrm sa nazýva v každom regióne iným názvom. Jedná sa o jedno z najstarších slovenských, vianočných jedál, ktoré milujeme dodnes. Sú to malé buchtičky z kysnutého cesta, ktoré pečieme v rúre a po upečení ich podávame z maslom, makom, orechami, či tvarohom. Pre lenivé gazdinky máme jednu vychytávku. Miesto buchtičiek z kysnutého cesta, nakrájajte rožok na kolieska, nemočte ich v mlieku z cukrom a dajte zapiecť.

Vianočné jedlo bobáľky

Vianočný Štedrák

Jeden z najtradičnejších vianočných dezertov je pravý vianočný Štedrák. Jedná sa o chutný zákusok tvorený z kysnutého cesta, slivkového lekváru, makovej, orechovej a tvarohovej plnky. Je to skutočne veľmi sýty koláč z ktorého nedokáže aj trénovaný jedák zjesť veľa. K Vianociam tento chutný zákusok jednoducho patrí. K ďalším sladkým bodkám štedrovečernej večere tiež patria medovníčky, linecké kolieska, či orechové sušienky.

Vianočný štedrák

Vaječný likér

Po chutnej štedrej večeri, sa v nejednej slovenskej domácnosti nalieva sladký vaječný likér. Tento sladký alkoholický nápoj si vyrábajú mnohé gazdinky samé, podľa overených receptov, no dostať ho aj vo všetkých obchodoch s potravinami.

Vaječný likér

Narobili sme vám chute? Vianoce sú už za rohom a čoskoro si aj vy pochutíte na týchto skvelých vianočných pokrmoch, ktoré všetci tak milujeme.

Zdroje obrázkov: https://sk.pinterest.com/


Tiež by vás mohlo zaujímať:

Vianočné pečivo

Dva recepty na dokonalé vianočné pečivo

Deťom sa pri slove Vianoce vybaví rozsvietený vianočný stromček a okolo neho na svoje otvorenie čakajúce darčeky. Nám dospelým sa zas aktivujú chuťové bunky a vybaví sa nám tradičné vianočné pečivo. Máte recept na tie najlepšie vanilkové rožky? Máme ho pre vás, a k nemu ešte jeden recept na úžasné zdravé, slané vianočné pečivo s orechmi.

Vianočné tradície

Vianočné tradície na Slovensku a vo svete

S vianočnými sviatkami sa spája množstvo vianočných tradícii a zvykov, ktoré väčšina ľudí dodržiava dodnes. Nenájdeme azda ani jednu rodinu, ktorá by aspoň jeden z vianočných zvykov nedodržiavala. Tradície sa jemne líšia v závislosti od regiónu, keďže ako sa hovorí ,, Iný kraj, iný mrav´´.  Tak čo, ktoré z nasledujúcich vianočných tradícií majú miesto pri vašom štedrovečernom stole?

Rodina pri ozdobovaní vianočného stromčeka.

Vianočné praktiky – pre praktických čitateľov

Už sme si zvykli, že väčšinu vianočných ozdôb povyťahujeme zo skrine, alebo zo skrytých políc v garáži, trochu ich pretriedime a opäť použijeme. Sú medzi nami takí, čo majú ozdoby rôznych farieb a počas vianočných príprav sa rozhodujú, do akej farby v daný rok odejú svoj stromček. Zvyšné ozdoby odložia, alebo ich využijú na ďalšiu výzdobu domu. 

Na prvom obrázku sú dve deti, ktoré ozdobujú stromček a na druhom obrázku je žena, ktorá stavia stromček.

Kedy postaviť vianočný stromček?

Ozdobený vianočný stromček sa stal na prelome 18. a 19. storočia neodmysliteľným a bezpochyby tým najkrajším symbolom Vianoc. Od tej doby nesmie chýbať krásne ozdobený vianočný stromček v žiadnej domácnosti.

Prejsť do obchodu